Maand oktober

09-11-2021

Wat een prachtige mooie herfstkleuren kun je buiten vinden en wat een geluk dat het zonnetje ook nog geregeld schijnt. Als gezin genieten we enorm van deze mooie periode!

Aankomende weken mogen de kinderen dan ook mooie herfstspullen meenemen zodat we dit weer in de krat bij de voordeur kunnen leggen. Dennenappels, eikels, mooie bladeren echt alles is welkom!

Thema op de boerderij:
Afgelopen maand hebben we gewerkt aan het thema op de boerderij en wat was het weer een mooi thema.

Zo hebben we op dierendag vogelhuisjes geverfd met de kinderen, hebben we genoten van al het nieuwe duurzaam speelgoed met o.a. een dierenboerderij. Had Sheady zijn mooie dinosaurussen meegenomen, hebben we een varken, koe en een paard geknutseld. We zijn met knuffels op dierenjacht gegaan in de speeltuin en hadden we daar meteen een heerlijke picknick. Ook hebben de kinderen ontzettend veel 'nieuwe' dieren namen geleerd. Knapperds!

Ook hebben we genoten van de Kinderboekenweek, het maken van muziek met de instrumenten en de vele knusse momenten binnen als het buiten regende.

Een mooi thema met fantastisch werk van de kinderen!

Thema in het verkeer:
In de maand november werken we aan het thema in het verkeer. Jonge kinderen ontwikkelen zich volop. Door hun leeftijd hebben ze een aantal eigenschappen die doorwerken in de manier waarop ze waarnemen, reageren en leren in het verkeer.

Kokerblik:
Jonge kinderen hebben een smal blikveld (kokerblik). Bij oversteekoefeningen moet hen geleerd worden het hoofd helemaal naar links en naar rechts te draaien, zodat ze het aankomende verkeer ook echt kunnen zien.

Gehoor:
Jonge kinderen hebben een diffuus gehoor. Dit betekent dat ze wel geluiden horen, maar nog niet kunnen bepalen uit welke richting dat geluid komt. Kinderen kunnen daarom soms helemaal verschrikt stil blijven staan, wanneer ze harde geluiden horen in het verkeer.

Reactievermogen:
Het reactievermogen van jonge kinderen is volop in ontwikkeling. Van harde geluiden en plotseling gevaar kunnen ze erg schrikken en primitief reageren. Meestal zullen ze dan acuut stil blijven staan en om zich heen kijken. En midden op straat is dat natuurlijk heel gevaarlijk.

Evenwicht:
Evenwicht bewaren is van levensbelang in het verkeer. Zowel lopend als op de fiets. Maar het gevoel voor evenwicht is bij kinderen nog niet goed ontwikkeld. Peuters struikelen daarom snel en beginnende fietsertjes slingeren behoorlijk en vallen snel om.

Onderstaand lied gaan we in ieder geval oefenen:

Oversteekliedje (Wijsje vader Jacob)
Oversteken, oversteken,
stoeprand stop, stoeprand stop.
Kijk naar alle kanten, kijk naar alle kanten,
kijk, kijk, kijk,
kijk, kijk, kijk.

Oversteken, oversteken,
let goed op, let goed op.
Kijk daar komt een auto, kijk daar komt een auto,
stop, stop, stop,

stop, stop, stop.

Oversteken, oversteken,
let goed op, let goed op.
Kijk daar komt geen auto, kijk daar komt geen auto,
stap, stap, stap,
stap, stap, stap.

We zullen met de vertelplaat aan de slag gaan, een nieuwe thematafel maken (Spulletjes mogen weer van thuis meegenomen worden.) We zullen een fiets maken, we oefenen van klein naar groot, we maken ons eigen wegnetwerk van papier, buiten zullen we een verkeerscircuit maken, we maken een stoplicht, we lezen het verhaal van Aap in de trein en als laatste zullen we heerlijke Italiaanse gehaktballetjes maken want van dit vele werk krijgen we natuurlijk heerlijk trek en we houden zo van koken!

Boekentips:
Mijn allereerste voertuigen zoekboek door Susanne Gernhauser.Boer Boris gaat naar oma door Ted van Lieshout.

Anna in het verkeer door Kathleen Amant.

Stoeprand stop door Dick Bruna.

Het blad voor in het portfolio kan terug gevonden worden in de Gastouderopvang app.

Moestuin:
Hebben jullie onze prachtige moestuin al gezien? Wat staat het mooi in bloei. De kinderen hebben er weer hard in gewerkt en dat beloont. Neem gerust een kijkje!

Liyah:
Noya en Selah zijn grote zus geworden. Zusje Liyah is geboren op 29 september. We wensen Elon, Myrna, Noya en Selah heel veel liefde en geluk toe!

Max:
Een officieel welkom aan Max. Max is al een aantal keren komen spelen bij de opvang en wat was dat gezellig! Welkom lieve Max, Thomas en Annette. We hopen dat jullie een hele fijne tijd krijgen bij de opvang.

Olivier:
Olivier is vanaf 26 oktober t/m 22 november in elke Happy Meal in Nederland. Hij is namelijk door het Ronald McDonald`s Kinderfonds tot een McNificent superheld gemaakt. Daarnaast is Olivier zijn eigen Goede doelen restaurant begonnen en gaat de opbrengst daarvan (nu al meer dan 350,00 euro) direct naar het Ronald McDonald`s Kinderfonds toe.

Willen jullie er meer over weten? Vraag het Olivier gerust. Hij vertelt er heel graag over.

Doordat er maaltijden vanaf 16.30 uur opgehaald kunnen worden hebben we besloten om in deze periode niet de foto`s van de kinderen neer te zetten. Zo zijn de foto`s voor 'onbekende' niet zichtbaar. Zodra de campagne is afgelopen zetten we uiteraard de foto`s weer terug.

Agenda:
Dinsdag 2 november is er een ontbijt voor alle kinderen. Het ontbijt is van 10.00 uur tot 11.00 uur. Opgeven voor het ontbijt kan tot 1 november. Het is de bedoeling dat de ouders van de Niet dinsdag kinderen aanwezig blijven tijdens het ontbijt. Dit omdat anders de aantallen niet meer kloppen. Het is handig om de kinderen vooraf wat te eten te geven zodat ze toch al wat binnen hebben gehad.

Donderdag 11 november vieren we met de kinderen Sint-Maarten. De kinderen maken die dag een lampion en we zullen met de lampion een rondje door de straat heen lopen. Komt jullie kind niet op de donderdag bij de opvang maar willen jullie wel graag meelopen? Natuurlijk welkom! Laat het gewoon even weten.

Vrijdag 19 november is het pyjama feest bij de opvang. De kinderen van de vrijdag mogen dan in hun pyjama naar de opvang toe komen. De pyjama`s kunnen ook eventueel meegegeven worden zodat we de pyjama`s bij de opvang aan kunnen trekken.

Zoals eerder aangegeven zal 11 november en 3 december de opvang tijden iets wijzigen in verband met medische onderzoeken van Michelle. 11 november zal de opvang hierdoor vanaf 9.15 uur geopend zijn en 3 december zal de opvang gesloten zijn om 16.10 uur.

Doordat de opvang vijf dagen in de week geopend is merken we dat medische afspraken maken niet altijd goed lukt in de avonden. We proberen de afspraken zo lang mogelijk van tevoren door te geven, de tijden zo vroeg mogelijk of zo laat mogelijk op een dag te maken. Komt een tijd echt niet uit? Laat het ons dan weten, we kijken graag mee voor een passende oplossing. Deze is er altijd!

Uiteraard worden alleen de uren gefactureerd dat de opvang open is.

Woensdag 24 november is er een afsluiting van de campagne van Olivier ergens in Nederland. Alle superhelden worden dan nog een keer bedankt. Helaas hebben we hier nog geen verdere informatie over maar delen we het zodra er meer bekend is.


Uurtarief:

Deze week hebben alle ouders een e-mail ontvangen over het uurtarief van 2022. We vinden het belangrijk om transparant te zijn naar de ouders toe en horen graag jullie mening hierover. Is de e-mail toch niet aangekomen? Laat het ons weten!

In de eerste week van november zal het uurtarief voor 2022 bekend worden gemaakt.
Geef dit tijdig door aan de Belastingdienst. Wij zullen het doorgeven aan de gastouderbureau`s.

Planning:
Maandag: Pepijn, Daan, Arbor, Ylin en Sheady
Dinsdag: Pepijn, Daan, Selah en Cady
Woensdag: Pepijn, Ezrah, Cady, Ylin en Max
Donderdag: Pepijn, Daan, Selah, Cady en Arbor
Vrijdag: Pepijn, Sheady, Ylin, Max en Ivy

Jarige:
Het is binnenkort feest bij Max thuis want op 18 november is papa Thomas jarig en op 29 november is mama Annette jarig. We wensen jullie hele fijne dagen toe.

Sinterklaasfeest:
Donderdagmiddag 2 december van 15.00 uur tot 16.00 uur vieren we het Sinterklaasfeest bij de opvang. Alle kinderen zijn voor deze middag uitgenodigd. Graag horen we wel of jullie komen of niet.

We zijn nog op zoek na een hele lieve Piet/Pieten. De kleding en schmink verzorgen wij. Altijd al een Pieten carrière maken of ken jij de juiste Piet/Pieten? Laat het ons dan weten!

Voorstelronde:
Deze maand stelt het gezin van Max zich voor. Bedankt voor het aanleveren van jullie mooie stukje en foto.

Hoi, ik ben Max. Ik ben op 24 april 2021 geboren, al 6 maanden oud dus!

Ik woon samen met mijn papa Thomas en mijn mama Annette en onze twee katten in de Seizoenenbuurt.

Ik ben een nieuwsgierig, vrolijk jongetje die veel van kletsen en knuffelen houdt.

Net als mijn papa ben ik een echte avonturier en besloot daarom om 3 maanden eerder de wereld te gaan ontdekken. Ik heb toen nog even wat mogen groeien in het ziekenhuis, waar ik de verpleegkundigen gek heb gemaakt.

Ik mocht vorige week eindelijk beginnen met wennen op de opvang. Ik kom vanaf nu elke woensdag en vrijdag. Mijn grote neef Daan gaat ook bij Michelle naar de opvang.

Mijn papa en mama hebben elkaar leren kennen bij de Almeerse Reddingsbrigade. Ze zijn al 18 jaar bij elkaar.

Ze werken allebei in Almere. Mijn mama is verpleegkundige en werkt met ouderen en mijn papa werkt als woonbegeleider bij Triade.

Wanneer we met z'n drieën vrij zijn dan gaan we er graag op uit. We houden heel erg van wandelen in de natuur. We hebben een klein campertje waarmee we de wereld ontdekken.


Wist je dat:

Kinderen beter eten en slapen als ze regelmatig buitenspelen? Wat fijn dat we met de opvang kinderen zo graag buitenspelen.